Flitspeiling De Nieuwe Poort: de resultaten

Scherm­afbeelding 2023-02-08 om 16.03.11

De nieuwsbrief die we in januari dit jaar naar onze Amersfoortse leden verstuurden (hier te downloaden) had een link naar een flitspeiling over De Nieuwe Poort, de rotonde naast het Eemplein. Daar hebben 48 lezers op gereageerd; 46 daarvan hebben hun antwoord toegelicht.

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien vinden 34 fietsers De Nieuwe Poort heel onveilig of onveilig, 12 fietsers vinden ‘m redelijk veilig en 4 fietsers geven veilig als oordeel. Uit de toelichtingen bleek dat rotonde vanuit verschillende perspectieven als onveilig werd gewaardeerd: zowel de automobilist als de fietser hebben er last van.

Een paar toelichtingen:

“Ik mijd deze rotonde als fietser, ik steek over met de fiets op andere plekken op de Amsterdamse weg, ik gebruik de rotonde wel als voetganger”

“Ik heb geen probleem met deze rotonde. Een extra fietspad door de tunnel is heel welkom”

“Ik rijdt hier regelmatig zowel met de auto als de fiets. Als (oplettende) automobilist heb ik toch een aantal bijna-aanrijdingen met een fiets gehad. Dus als ik er fiets moet het andersom ook zo zijn. Een fietspad aan de stationskant onder het spoor zou ook zeer welkom zijn.”

“In mijn ervaring zijn automobilisten erg voorzichtig op de Nieuwe Poort. Maar ik zorg wel altijd dat ik oogcontact met ze heb voor ik oversteek.”

“Het is een kwestie van opletten, maar het blijft de omgekeerde wereld: je moet als fietser (die voorrang heeft) opletten of de automobilisten jou gezien hebben.”

Goed dat de gemeente De Nieuwe Poort op korte termijn wil aanpakken.

 

Categorieën