Briefwisseling van twee fietsers (brief 7)

Dekzandrug

Piet en Duco zijn lid van de Fietsersbond. Ze spreken elkaar niet zo vaak, want ze zijn druk druk druk. Daarom schrijven ze elkaar elke maand een brief en bespreken het leven naast al dat gedoe, het leven op onze fietsen. Die brieven komen op de webpagina van de Fietsersbond en op Facebook. Eigenlijk een soort blog over fietsen en hoe leuk dat is.

Inmiddels heeft Bob er een paar brieven aan toegevoegd, omdat de voorgenomen frequentie voor Duco en Piet (druk druk druk) wat te hoog gegrepen leek.

Fietsvrienden,

Toen ik eind 2019 in Amersfoort kwam wonen kreeg ik een heel nieuwe omgeving cadeau. Die ik op de fiets ging verkennen, natuurlijk.
Een van de ontdekkingen waar ik bijna tranen van in m’n ogen kreeg was het stukje tussen de Nijkerkerstraat en fietsknooppunt nr. 2, en daarna door naar nr. 32. Leg uit, hoe dat?

Ten eerste rij je over een smal fietspad (toen nog zonder hekken) wèg van Hooglanderveen, de A28 en de provinciale weg.  Voorbij de vijver (mét fontein – bijzondere toevoeging van de nieuwe bewoner) ga je tussen de bomen door en klim je (moet je wel een beetje gevoel voor hebben) een heuse dekzandrug op. Als je dan naar rechts kijkt zie je een bollend akkertje, omzoomd door hoge bomen (zie foto): wonderschoon in al z’n bescheidenheid.

Daarna maak je een slinger naar links en duik je het bos (nou ja) in: uitkijken voor tegenliggers! Maar wat een mooi stukje. Je komt uit op de Hoevelakense Boslaan: een zichtas vanuit Huize Hoevelaken. Steek de Boslaan over en rij het begin van de Veenwal op: links ‘in de diepte’ een boerderijtje met een wijngaardje (!) en appelboompjes, rechts een weiland en jij rechtdoor. Over een klinkerpaadje fiets je bij de bankjes het bos weer uit: bizar veel afwisseling op zo’n klein oppervlak!
En het is nog niet gedaan: aan het eind van dat klinkerpaadje scherp rechtsaf (links ligt Hoeve Sparrendam, gebouwd in 1807), links en even verderop schuin rechtsaf naar de driesprong met het Kerkepad: voor zulke driesprongen moet je anders helemaal naar de Achterhoek of Twente.

Wat kun je aan zoveel moois nog toevoegen? Nou, je zou via de Weldammerlaan naar de Nijkerkerstraat kunnen fietsen, om het Hoevelakense Bos van de buitenkant te kunnen bekijken. Bij de uitrit staan aan weerszijden twee zuiltjes, op de linker staat WELDAM.
Andere optie: de Veenwal volgen, richting Zwartebroek (32>45>46), Nijkerk (32>98>44) of Driedorp (32>45>7), kijk maar! Verdwalen kan niet, en met onze fietsrouteplanner kun je een fijn rondje plannen.

Veel fietsgeluk!
Bob.

image00002 weldam

Categorieën